Miksi yhdyntä ennen papin aamenta olisi väärin tai syntiä? Hyvä kysymys. Se sisältää kuitenkin kaksi ongelmallista ennakko-oletusta: avioliiton solmiminen on vain inhimillinen rituaali ja kirkko on kieltänyt ihmisen kiusaksi seksuaalisen nautinnon. Miten näihin ajatuksiin pitäisi suhtautua kristinuskon pohjalta?
Jos olet ateisti tai et pidä Raamatun ohjeiden noudattamista tärkeänä voit löytää ei-uskonnollisia näkökulmia ja tietoa seksuaalisuudesta mm. Väestöliiton sivuilta. Kristitty uskovainen on kiinnostunut lääketieteen antaman tiedon lisäksi myös siitä mitä Jumala kertoo seksistä. Kristitty haluaa noudattaa Jumalan tahtoa elämässään, koska hän tietää, että Jumala on antanut rakkaudessaan käskyjä ja sääntöjä ihmisen parhaaksi.
Jumala keksi seksin ja avioliiton
Kristityt uskovat Jumalaan, joka keksi seksuaalisen nautinnon (1 Moos.1:28). Hän suunnitteli, että seksi toteutuisi parhaiten miehen ja naisen parisuhteessa, jossa kumpikin on sitoutunut toisiinsa liiton kautta (1 Moos.2:24). Parisuhde, jossa kumpikin on julkisesti sitoutunut kumppaniinsa luo kestävän raamin suhteelle, josta saattaisi olla kiusaus paeta vaikeina hetkinä. Liitto tuo turvallisuutta ja vähentää hylkäämisen pelkoa. Se antaa viestin: olen sitoutunut sinuun ja olen päättänyt näyttää sen myös käytännössä.
Vanhan testamentin Laulujen laulu -kirja kuvaa kauniisti ja häpeilemättä eroottista rakkautta sekä nautintoa avioliiton sisällä.
Seksuaalisten rajojen ylittämisen hengelliset seuraukset
Ensimmäinen Mooseksen kirja kertoo avioliiton ulkopuolisesta seksistä, joka oli seurausta siitä, että ensimmäinen ihmispari lankesi syntiin (ks. mm. luvut 34, 38 ja 39). Jumala ei kuitenkaan hyljännyt ihmistä vaan solmi Mooseksen kautta liiton Israelin kansan kanssa. Mooseksen laki kielsi esiaviollisen seksin (5 Moos.22:13-29). Kiellon rikkomisen seuraukset olivat vakavat: mies, joka vietteli naisen piti kivittää kuoliaaksi. Jos kihlaamaton mies ja nainen harrastivat seksiä keskenään heidän piti mennä naimisiin.
Kuolemantuomio kuului ”vanhan liiton” seurakuntakuriin, jossa synnintekijä poistettiin yhteisöstä kuoleman kautta. Jeesus kumosi tämän säädöksen vastustamalla aviorikoksesta kiinniotetun naisen kivittämistä (Joh.8:1-11). Sitä vastoin Jeesus ja Paavali antavat ohjeen, jonka mukaan syntejään katumaton on erotettava seurakunnasta (Matt.18:15-17; 1 Kor.5:9-13).
Uudessa testamentissa käytetään kahta sanaa, jotka viittaavat avioliiton ulkopuoliseen seksiin. Moikheia tarkoittaa aviorikosta. Porneia tarkoitti alun perin seksiä prostituoidun kanssa, mutta Uusi testamentti laajentaa sen merkityksen kaikkeen avioliiton ulkopuolella tapahtuvaan seksiin, myös esiaviolliseen seksiin (ks.1 Kor.5:1; 10:8 vrt. 4 Moos.25:1-9).
Jotkut kristityt väittävät, että yhden illan suhteet ja esiaviollinen seksi ovat oikein jos niissä toteutuu toisesta ihmisestä välittäminen ja vastuullinen käytös. Paavali varoittaa kuitenkin, että seksuaalista siveettömyyttä harrastava uskova ei pääse Jumalan valtakuntaan vaan hän koettelee Herran kärsivällisyyttä (1 Kor.6:9; 10:8-11). Kolmantena pyöränä oleminen, salarakkaat ja yhden illan suhteet eivät siis ”pyhity” Jumalan silmissä rakkauden tunteilla vaan ne ovat aina syntejä.
Olet kokonaisuus
Jumala loi ihmisen kokonaisuudeksi, jossa sielu, henki ja keho vaikuttavat toisiinsa. Siksi Paavali varoittaa korinttilaisia kristittyjä siitä, että he eivät saa harrastaa seksiä prostituoidun kanssa (1 Kor.6:12-20). Paavali perustelee ohjeensa seuravasti: yhdynnässä kaksi ihmistä tulee yhdeksi lihaksi eikä sitä ole tarkoitettu jaettavan muiden kuin aviopuolison kanssa. Pyhä Henki asuu uskovan kehossa ja sen takia keho on ”Pyhän Hengen temppeli”. Tätä temppeliä ei saa saastuttaa siveettömyydellä. ”Mutta minä teen kehollani mitä haluan!” saattaa joku todeta. Paavali vastaa: ”Te ette omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!” (1 Kor.19-20)
Miten sitten voin elää selibaatissa?
Tähän kysymykseen vastaaminen vaatii laajan vastauksen. Jokainen kristitty uskovainen joutuu elämään naimattomana ainakin jonkin osan elämästään. Jumala haluaa, että voimme nauttia elämästämme kieltämättä seksuaalisuuttamme tai parisuhteeseen liittyviä tarpeita. Vapaita suhteita suosiva kulttuurimme ei kuitenkaan tue selibaatissa elämistä vaan Raamatun ohjeita noudattava kristitty joutuu monenlaisen paineen ja jopa pilkan kohteeksi. Valitettavasti kristilliset nuorisopäivät eivät yleensä tarjoa välineitä siihen miten elää naimattomana vaan ne keskittyvät vain seurusteluopetukseen. Siksi suosittelemme, että etsit artikkelikokoelmasta jutun, joka nimi on ”Yksinelävän ihmisen ihmissuhteet ja seksuaalisuus”.
Seksi yhden illan suhteissa: inhimillisiä näkökulmia
Jumala ei ole perustellut miksi hänen antamansa kymmenen käskyä olivat järkeviä. Inhimillisen kokemuksemme perusteella voimme kuitenkin ymmärtää miksi vaikkapa varastamisen seuraukset eivät ole hyviä. Voimme siis löytää järkeviä perusteluja Jumalan käskyille, koska oletamme, että niiden antaja on hyvä ja tietää parhaiten mikä on ihmiselle parasta. Miksi siis yhden illan suhteet ja seksi seurusteluaikana olisivat syntiä? Millaisia ihmistä vahingoittavia syitä Jumalalla olisi ollut niiden kieltämiseksi?
Yhden illan suhteiden tärkeimpinä motiiveina ovat seksuaalisen nautinnon saaminen ja fyysisen läheisyyden kokeminen. Onko nautinto sen arvoinen ja mitä ongelmia siihen saattaa sisältyä?
1. Sukupuolitaudin riski. Useimmat sukupuolitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa (yhdynnässä tai suuseksissä). Taudista riippuen vaikutukset ovat moninaiset: ne voivat aiheuttaa lapsettomuutta, tulehduksia, kasvattaa syövän saannin mahdollisuutta ja pahimmillaan aiheuttaa kuoleman (HIV). Osaan taudeista ei ole parantavaa hoitoa (HIV, B-hepatiitti). Jotkut taudeista saattavat olla oireettomia (kondylooma, klamydia), joten kumppanisi ei tiedä olevansa taudinkantaja. Kondomi suojaa näiltä taudeilta, mutta siitä ei ole apua jos se repeää kesken yhdynnän tai jos harrastatte suuseksiä. Se ei myöskään suojele satiaisilta ja syyhyltä. Satiaiset ovat ihonvärisiä, verta imeviä pieniä täitä, jotka tarttuvat kiinni takajaloillaan ihokarvoitukseen. Ne tarttuvat ihokontaktissa seksin aikana tai sellaisten lakanoiden, pyyhkeiden tai vaatteiden kautta, joita on käyttänyt satiaistartunnan saanut henkilö.
2. Raskauden riski. Jos ainoa ehkäisyväline on kondomi ja se repeää tai ei ole oikein asetettu paikalleen seurauksena saattaa olla raskaus. Joskus ehkäisymenetelmä saattaa pettää, vaikka sitä olisi käytetty ohjeiden mukaisesti. Menetelmän luotettavuus ilmaistaan niiden raskauksien määränä, joita sattuu sataa kyseistä menetelmää käyttävää naista kohti yhden vuoden aikana. Lääkärit kutsuvat sitä Pearlin Indeksiksi. Jos ehkäisymenetelmän Pearlin Indeksi on 1, se merkitsee, että yksi nainen sadasta tulee raskaaksi käyttäessään kyseistä menetelmää ohjeiden mukaisesti yhden vuoden aikana. Jos asian ilmaisee toisin, ehkäisymenetelmän luotettavuus on 99 %. Useimpien hormonaalisten ehkäisyvälineiden Pearlin Indeksi on pienempi kuin 1, mikä tarkoittaa, että ne ovat luotettavia. Ei-hormonaalisen kierukan Pearlin Indeksi on niin ikään hyvin pieni. Muut ei-hormonaaliset menetelmät eivät välttämättä ole yhtä luotettavia. Esimerkiksi kondomin Pearlin Indeksi on 3.3. Kannattaa muistaa, että tämä luku perustuu kondomin asianmukaiseen käyttöön! Ehkäisyn teho voi heiketä, mikäli nainen unohtaa ottaa ehkäisyn ajallaan tai käyttää sitä muuten ohjeiden vastaisesti. Suun kautta annosteltavilla ehkäisytableteilla teho voi heiketä, jos oksentaa pian tabletin ottamisen jälkeen. Jotkut lääkeaineet saattavat vaikuttaa hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden tehoon. Jos tuloksena on raskaus vaihtoehdot ovat lapsen antaminen adoptioon, abortti tai lapsen pitäminen. Jos pari ei ole suhteessa tai he eivät ole valmiita lapsen hankintaan seuraukset ovat raskaat.
3. Tunne-elämän kivut. Seksi liimaa kaksi ihmistä yhteen voimakkaalla tavalla. Raamattu kuvaa sitä ”yhdeksi lihaksi tulemiseksi”. Vaikka saattaisittekin sopia alussa, että kyse on vain yhden illan suhteesta ette voi kokonaan irrottaa tunteita seksistä. Toinen teistä saattaa kokea yhteytenne syvällisesti ja hänelle tulee jälkikäteen hyväksikäytetty olo. Monet miehet vakuuttavat, että he kykenevät erottamaan seksin tunteista, toisin kuin monet naiset. Asia ei ole kuitenkaan niin yksioikoinen, vaikka miehet ja naiset kokevat asiat eri tavoin. Jos jaat itseäsi monen ihmisen kanssa seksin kautta joudut väistämättä paaduttamaan tunteitasi. Toisaalta tunteet eivät ole kokonaan kontrolloitavissa joten tunteitaan pakeneva ihminen saattaa kokea yllätyksiä.
4. Toisen ihmisen käyttäminen oman seksuaalisen nautinnon vuoksi. Yhdenillan suhde on oikeastaan yhteisestä sopimuksesta tapahtuvaa hyväksikäyttöä: käytätte toistenne kehoja ja sukuelimiä seksuaalisen tyydytyksen saamiseksi.
5. Intiimin alueen jakaminen ihmisen kanssa, johon ei kuitenkaan aio sitoutua. Mieti miltä tuntuisi tavata henkilö, joka on harrastanut seurustelukumppanisi tai aviopuolisosi kanssa yhden illan seksiä. Mitä tunteita ja ajatuksia se herättäisi sinussa?
6. Tunnetarpeiden tyydyttäminen seksillä voi johtaa seksikierteeseen. Jotkut harrastavat yhden illan juttuja tyydyttääkseen läheisyyden, hellyyden, kosketuksen ja hyväksytyksi tulemisen nälkäänsä, joiden pitäisi täyttyä lapsuuden kodin rakastavassa ja huolehtivassa ilmapiirissä. Jotkut miehet eivät osaa ilmaista tunteitaan läheisille kavereilleen vaan he pakenevat tarpeitaan tekemiseen ja harrastamiseen. Jotkut tytöt etsivät isän hyväksyntää seksisuhteista poikiin. Seksisuhde voi olla miehelle tai naiselle oman viehättävyyden testaamista. Edellä mainitut tarpeet eivät ole seksuaalisia ja ne voisivat täyttyä ilman seksiäkin. Seksikierre syntyy siitä, että seksi on nopea tapa löytää lohdutusta ja läheisyyttä, mutta varsinainen tarve ei tyydyty. Monet yhdenillan suhteet lisäävät seksitautien riskejä ja vaikuttavat kielteisesti tunne-elämään.
Seksi seurusteluaikana: miksi ei?
1. Sukupuoliyhdyntä ja muut intiimit seksuaaliset kokemukset sitovat sinut ja kumppanisi hyvin lujasti toisiinne. Näin tapahtuu silloinkin, kun ette löydä mitään syytä elämänpituiseen avioliittoon. Seksuaalinen yhteys saattaa vaikeuttaa sen havaitsemista perustuuko suhteenne aitoon rakkauteen, pelkään ihastumiseen vai fyysiseen vetovoimaan. Tämän seurauksena moni jatkaa suhdetta, jonka oikeastaan pitäisi jo olla päättynyt. Seksin harrastaminen voi varastaa aikaa toiseen tutustumiselta ja tuo mielihyvän kautta harhakuvan suhteen toimivuudesta. Ilman seksiä saattaisitte huomata, että ette sovi ollenkaan toisillenne.
2. Liian varhaiset seksikokemukset synnyttävät turvattomuutta ja saattavat aiheuttaa tunnevammoja, joiden parantuminen vie paljon aikaa. Avioliitto tarjoaa intiimille läheisyydelle turvalliset raamit. Ilman sitoutumisen antamaa suojaa rakastelussa harvoin toteutuu ajatus hyväksyvästä, rakkaudellisesta leikistä ja syvästä yhteydestä. Avioliiton ulkopuolisessa seksissä mitataan usein kumppanin arvoa ja testataan hänen kykyjään. Se aiheuttaa turvattomuutta ja kipeitä suorituspaineita.
3. Huijaat itseäsi jos kuvittelet voivasi saada selville yhteensopivuuden seurustelukumppanisi kanssa kokeilemalla yhteistä seksiä. Jos haluat todella tietää sovitteko yhteen, sinun on tärkeämpää löytää vastaukset seuraavanlaisiin kysymyksiin: ”Sopivatko meidän persoonallisuutemme, kiinnostuksemme kohteet, päämäärämme, unelmamme, arvomme, tapamme (niin hyvät kuin huonotkin) jne. yhteen? Pystymmekö puhumaan toisillemme mistä tahansa? Voimmeko osoittaa toisillemme vilpitöntä kunnioitusta ja arvostusta?” Näitä vastauksia ei löydetä sängyssä!
4. Rakasteluun sisältyy aina – ehkäisyvälineiden käytöstä huolimatta – raskauden ja lapsen saamisen mahdollisuus. Seksi ei koskaan kosketa vain niitä kahta, jotka rakastelevat, vaan myös sitä uutta ihmiselämää, joiden vanhemmiksi he saattavat tulla. Sukupuoliyhteys, elämän kestävä liitto ja halu ottaa vastuu mahdollisista lapsista kuuluvat Jumalan hyvässä suunnitelmassa yhteen.
5. Rakkaus ei välttämättä kasva yhteisten seksikokemusten kautta. Joskus voi käydä niinkin, että rakastellessa se hiipuu kokonaan. Monet ovat tulleet jätetyiksi ensimmäisen rakastelukerran jälkeen, kun kumppanin kiinnostus suhteen rakentamiseen onkin yllättäen lopahtanut. Yhdessä rakasteleminen ei ole mikään takuuvarma todistus rakkaudesta. Yhtä hyvin se voi olla osoitus itsekkyydestä, hyväksikäytöstä ja lyhytaikaisen nautinnon halusta.
6. Pidättäytyminen kasvattaa luonteen lujuutta. Todennäköisesti tunnet seksuaalista vetovoimaa monia ihmisiä kohtaan myös naimisiin mentyäsi. Jos et opi hallitsemaan seksuaalisuuttasi ennen avioliittoa, se voi olla vaikeaa myös avioliiton solmittuasi.
7. Esiaviolliset kokemukset saattavat vaikeuttaa sitoutumistasi aviopuolisoosi. Muistikuvat menneestä seuraavat helposti mukana myös aviovuoteeseen ja häiritsevät puolisoiden välistä yhteyttä. Eräs tuore aviomies kertoi: ”Joka kerran kun yritän keksiä jotain uutta sängyssä, vaimoni kysyy: ’Keneltä olet tämän oppinut?’ ”
8. Sukupuoliyhteys ja muut esiaviolliset intiimit kokemukset vaikuttavat jumalasuhteeseemme. Emme voi samanaikaisesti elää lähellä Jumalaa ja rikkoa tietoisesti hänen tahtoaan vastaan. Onneksi hän antaa meille mahdollisuuden pyytää anteeksi vääriä tekojamme ja aloittaa puhtain paperein (ks. esim. Joh.8:2-11; 1 Joh.1:9)
Miten voisin aloittaa alusta?
Jumala on puolellasi ja haluaa puhdistaa sinut, jos olet rikkonut häntä ja ihmisiä vastaan. Voit luottaa siihen, että Hän kuulee sinua kun kadut rukouksessa syntejäsi ja tunnustat ne hänelle. ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” ( 1 Joh.1:9)
Jos olet harrastanut yhden illan suhteita olet ”tullut yhdeksi lihaksi” kyseisten ihmisten kanssa. Jumala tarkoitti kuitenkin, että se tapahtuisi vain yhden ihmisen eli aviopuolison kanssa. Voit rukouksessa jättää nämä ihmiset Jeesuksen käsiin ja sanoutua irti ”yhden lihan liitosta” heidän kanssaan. Jätä näihin ihmisiin liittyvät seksuaalisuuteen ja fyysiseen läheisyyteen liittyvät muistot Jeesukselle. Pyydä, että Hän puhdistaisi mielikuvituksesi ja muistosi.
Jos koet, että seksisuhteet ja niissä tapahtuneet asiat ovat saastuttaneet sinut tai kehosi pyydä Jumalaa puhdistamaan sinut. Luota siihen, että Hän antaa anteeksi sinulle. Anna anteeksi niille, jotka ovat loukanneet sinua tietoisesti tai tietämättään.
Lopuksi, kiitä Jumalaa siitä, että koet eroottisia tunteita. Jumala on luonut ne! Opi tuntemaan itseäsi toisten ihmisten kautta ystävyyssuhteissa. Jos seurustelet tällä hetkellä nauti yhdessäolosta ja kaikista siihen liittyvistä tunteista. Jos arvelet, että et kykene pidättäytymään seksistä seurustelukumppanisi voit toimia vaikkapa seuraavasti:
– päättäkää yhdessä, että ette ylitä seksuaalisia rajoja (ette koskettele toisen rintoja, sukuelimiä tai muita alueita edes vaatteet päällä). Jos toinen ei ole mukana tässä päätöksessä lipsutte herkästi rajojen yli.
– jos fyysinen läheisyys vie suuren osa yhdessäolosta päättäkää keskittyä yhdessä toimimiseen (kävelyretket, harrastukset yms.) pitkien halausten ja suudelmien sijaan.
Lähteet:
Hiltunen-Back, Eija (erikoislääkäri): ”Lyhyesti sukupuolitaudeista” http://www.health.fi/tartuntatautiliitto/sptaudit.html Luettu 28.12.2009
Pyhä Raamattu (vuoden 1992 käännös) http://www.evl.fi/raamattu/1992
Tosi Rakkaus Odottaa -kampajan artikkeli ”Seksi – miksi kannattaa odottaa?” Julkaisijana SELK / Nuorisotiimi, SLEY / nuorisotyö, Suomen Vapaakirkon Nuoret. Ei painovuotta eikä paikkaa.