Hollantilaissyntyisen Luisa La Serpen tie miehisestä identiteetistä naiseuteen oli pitkä ja kivinen. Huumeet, prostituutio ja väkivalta kuuluivat jokapäiväiseen elämään. Mutta Jumalan parantava voima on ihmeellinen.

Luisa La Serpe tuntee Brasilian parimiljoonaisen Fortalezan laitamilla sijaitsevat slummit hyvin. Hän ehti tehdä niissä hengellistä työtä kahdeksan vuoden ajan. Huumekaupan, väkivallan ja prostituution kohtaaminen eivät pelota Luisaa, sillä vielä 18 vuotta sitten nämä olivat osa myös hänen elämäänsä.

Slummien ongelmat ovat massiivisia. Esimerkiksi puolet Fortalezan kaupungin pahimpien slummien asukkaista käyttää huumeita. Hyvin moni nuori nainen on jo tyttösestä alkaen hankkinut elantoa prostituutiolla. Macumba-uskontoon kuuluva henkien palvonta synnyttää paljon pelkoja, jotka rajoittavat elämää. Luisa La Serpe on saanut kuitenkin monta kertaa olla todistamassa miten uskoon tulo muuttaa ihmistä ja antaa toivoa kaiken kurjuuden keskelle.

– Olen kotoisin Hollannista. Isäni oli italialainen ja äiti Hollannin romaneja. Perheeni oli rikkinäinen. Jouduin jo nuorena tekemisiin Rotterdamin alamaailman kanssa. Minut tuomittiin 14-vuotiaana kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan, La Serpe kertoo.

Kodin ongelmien vuoksi Luisa La Serpe vietti lapsena vuosia isoäitinsä luona Italiassa. Vanhemmat olivat toivoneet esikoisestaan poikaa. Tyttö tajusi varhain miellyttävänsä vanhempiaan ja pärjäävänsä kadulla paremmin poikana. Mekot, korut ja meikit eivät olleet häntä varten. Luisa tukahdutti kaiken feminiinisen itsessään ja otti kutsumanimekseen miehen nimen Loid. Vain harva tiesi hänen oikeaa sukupuoltaan, sillä hän ajoi hiuksensa, käytti miesten vaatteita ja käyttäytyi miehen tavoin.

Jatkuvasti varuillaan

17-vuotiaana Loid alkoi käyttää kokaiinia, marihuanaa, LSD:tä ja mitä tahansa irti sai. Muutamassa vuodessa nuori nainen sai hallintaansa erään huumekaupasta ja prostituutiosta tunnetun kadun. Kumppaninsa kanssa hän osti ja myi huumeita, sekä välitti prostituoituja.

– Salakuljetin huumeita muun muassa Kolumbiasta, Surinamista ja Turkista. Opettelin yhdeksän eri kieltä, jotta pärjäisin kaupan teossa. Halusin valtaa ja varakkuutta, Luisa muistelee.

Väkivalta kuului tähän elämään, joka oli aktiivisimmillaan yöaikaan. Uusia huume-eriä hän testasi vähävaraisilla asiakkaillaan, jotka epätoivoissaan suostuivat mihin vain saadakseen ainetta. Pari heistä kuoli, mutta se ei Luisaa silloin säikäyttänyt.

– Minulla oli paljon vihollisia alamaailman piireissä. Kannoin asetta ja olin jatkuvasti varuillani. Asiakkaistani suurin osa oli turisteja tai korkeassa asemassa olevia virkamiehiä, jotka halusivat kerralla hankkia suuria eriä kokaiinia.

Ilmestys

Kokaiini auttoi Luisaa pysymään hereillä ja tuntemaan itsensä vahvaksi pitkiä aikoija. Pahimpina aikoina hän tarvitsi sitä sellaisia määriä, jotka olisivat voineet tappaa tottumattoman. – Tein noina vuosina paljon pahoja ja hulluja asioita, Luisa sanoo.

Eräänä iltana vuonna 1990 Luisa oli puhdistamassa asettaan kotonaan. Hän valmistautumassa tapaamiseen kolumbialaisten huumekauppiaiden kanssa Rotterdamin satamassa. Hän oli suunnitellut suuren lastin ostoa ystävänsä kanssa pitkään ja huolella. Kaupan onnistuessa taloudellinen riippumattomuus olisi ollut taattu pitkäksi aikaa.

Kesken työn Luisa koki selvästi jonkun astuvan huoneeseen. Käännyttyään hän näki edessään kirkkaan olennon, jonka hän heti tunnisti Jeesukseksi. Jeesus kysyi tiesikö Luisa kuka Hän on. Myöntävän vastauksen saatuaan Jeesus levitti kätensä ja sanoi:

– Loid, tänään sinun on valittava elämä tai kuolema. Jos nyt lähdet nyt tekemään huumekauppaa, sinut tapetaan. Jos valitset minut, annan sinulle iankaikkisen elämän ja tulen käyttämään elämääsi kunniakseni.

Samalla hetkellä näky katosi. Luisa oli järkyttyi. Tätä ennen hän ei muista pelänneensä mitään, mutta tuossa hetkessä kuolemanpelko valtasi hänet. Ystävä tietenkin raivostui kuultuaan, ettei Luisa lähdekään hyvin valmistellulle hankintareissulle. Hänen mielestään Jeesus ja Loid eivät olleet ollenkaan hyvä tiimi. Myöhemmin ystävä löydettiin Rotterdamin satamasta kahdeksan luotia ruumissaan.

Repsadus

Tästä alkoi Luisan tie huumediileristä evankelistaksi. Naiseus alkoi löytyä sitä mukaa, kun hän eheytyi sisäisistä vammoistaan, joista lapsuuden aikaiset hylkäämiskokemukset olivat suurimpia. Vei kuitenkin useita vuosia ennen kuin hän uskalsi luovuttaa miesidentiteettinsä kokonaan Jumalan hoidettavaksi.

– Perhe hylkäsi minut täysin, kun kerroin heille kohtaamisestani Jeesuksen kanssa. Se satutti minua, nuorta uskovaa valtavasti, mutta asialle ei voinut mitään.

Luisa koki, että Jumala johdatti hänet tekemään hengellistä ja humanitaarista työtä Brasilian slummeihin erään kristillisen järjestön palveluksessa. – Työ oli vaativaa, mutta samalla antoisaa. Sain olla todistamassa, kuinka ihmiset löysivät elämälleen uuden suunnan ja parantuivat sairauksistaan.

Eräänä heikkona, yksinäisenä hetkenä Luisan elämään astui yhtä yksinäinen nainen, jonka kanssa hän aloitti suhteen. Myös päihteet astuivat uudelleen kuvaan.

– Jos elämän perustukset lasketaan jo lapsena vinoon, seinätkin rakentuvat vinoon. Minulle kävi juuri näin. Tiesin olleeni ei-toivottu lapsi, en ollut saanut tarpeeksi rakkautta enkä hyväksyntää. Itseviha eli minussa yhä, vaikka Jumala oli saanut jo hoitaa monta sisimmän vammaa, Luisa La Serpe muistelee.

Kaikki menee

Luisa suri elämäntilannettaan. Hän uskoi yhä Jumalaan, mutta ei enää omiin mahdollisuuksiinsa kelvata Jumalalle. Niinpä hän avasi Fortalezassa oman ravintolan, jossa sai esiintyä usein laulajana.

– Pääsin useita kertoja esiintymään myös televisioon ja minulle tarjottiin levytys- ja esiintymissopimusta. Kieltäydyin silti siitä, sillä tunsin Jumalan sanovan, ettei Hän ollut tarkoittanut minua ihmisten viihdyttäjäksi.

Vähitellen Luisa masentui ja bisnes alkoi mennä huonosti. Lopulta hän joutui myymään talonsa, autonsa ja huonekalunsakin. Entinen ravintoloitsija myi popcorneja saadakseen rahaa välttämättömimpään. Kuolema tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Ruoka ei enää maistunut Luisalle, ainoastaan tupakka.

– Eräs uskova ystäväni löysi minut – edelleen miehen roolissa elävänä – huonossa kunnossa. Hän ravisteli minua ja kehotti palaamaan Jumalan luo.

Hän sai masentuneen ystävänsä liikkeelle pyytämällä tätä laulamaan häissään. Luisa lupasi, vaikka uskovien kohtaaminen teki kipeää.

Ratkaiseva yö

Jumala vakuutti jatkuvasti tietävänsä, mitä Luisalle kuuluu. Hän lupasi parantaa sydämen haavat, jos Luisa vain palaisi takaisin Hänen luokseen.

– Sinä yönä Pyhä Henki kohtasi minut ja hoiti rakkaudellaan. Sain parantua perusteellisesti sisäisistä vammoistani ja olla Hänen sylissään kuin lapsi. Koin katumusta siitä, että olin elänyt 37-vuotiaaksi asti miehen roolissa. Vasta silloin uskalsin luovuttaa miesidentiteettini kokonaan Jumalalle ja hyväksyin naiseuteni.

Kookas, komea tumma nainen murtuu itkuun monta kertaa muistellessaan noita aikoja. Tie ei ole ollut helppo, mutta tänä päivänä hän on onnellinen. Luisa on täynnä iloista jännitystä odottaessaan, mitä Jumala on suunnitellut häntä varten seuraavaksi.

Eheytymiskokemuksensa jälkeen Luisa La Serpe palasi takaisin slummityöhön Brasilian Fortalezan kurjimpien pariin. Hän näyttää valokuvia, joissa hän poseeraa uskoon tulleen entisen macumba-papin kanssa, tai rukoilee itkevän naisen kanssa, jonka alaraajat ovat kuoliossa hoitamattoman diabeteksen vuoksi.

– Köyhyys, taudit, rikollisuus ja prostituutio ovat slummeissa jokapäiväistä todellisuutta. Toisinaan jouduin ystävieni kanssa pakenemaan viidakkoveitsin aseistautuneita gangstereita. Mutta silti työ kannatti, Luisa La Serpe iloitsee.

Nykyisin Luisa toimii Hollannissa perustamassaan De Oogst –nimisessä järjestössä, joka keskittyy opettamaan Jumalan avulla tapahtuvasta sisäisestä eheytymisestä. Kotiseurakunnakseen hän löysi pian uskoon tulonsa jälkeen helluntaiseurakunnan. Luisa keskustelee mielellään ihmisten kanssa, tekee Jumalan hänelle kutakin tapausta varten antamia kysymyksiä ja johdattelee rukouksen avulla jokaista eteenpäin ehyempään sisäiseen elämään.

– Täällä Suomessa vieraillessanikin olen kohdannut paljon sielultaan rikkinäisiä ja vammautuneita ihmisiä, vaikka ulkonaisesti kaikki olisi hyvin. Haluan rohkaista jokaista antamaan elämänsä Jumalalle ja antautumaan Hänen rakastettavakseen ja parannettavakseen, kehottaa Luisa La Serpe.

Tekstin on kirjoittanut Kirsi-Klaudia Kangas ja se ilmestyi hieman lyhyempänä NÄKY-lehdessä 4/2008

Tällä videolla Luisa kertoo lyhyesti oman tarinansa englanniksi, mutta videossa on suomenkielinen tekstitys. Videotiedoston koko on 300MB, joten latausaika on suhteellisen pitkä, nettiyhteyden nopeudesta riippuen jopa pari tuntia.