Vihan tunnistaminen on tärkeää, mutta siihen ei voi jäädä kiinni. Olet matkalla pääteasemalle, joka on anteeksiantaminen loukkaajalle. Et kuitenkaan saavu pääteasemalle jos et astu junaan.
Anteeksiantaminen helpottuu jos olet kokenut, että Jumala on antanut sinulle anteeksi. Todellinen minuus aktivoituu kun anteeksiantamattomuus ei sido voimavaroja, joita tarvitaan jokapäiväiseen elämästä selviytymiseen.
Jäämme usein kiinni toisten ihmisten meille aiheuttamiin rikkomuksiin. Anteeksiannossa ei ole kyse oikeudenmukaisuudesta vaan armosta. Me vaadimme usein oikeudenmukaisuutta toisilta ihmisiltä. Jos me vaadimme oikeutta pyhältä Jumalalta meille käy huonosti, koska olemme syntisiä ja synnin palkka on kuolema.
Raamattu kehottaa neljännessä käskyssä kunnioittamaan vanhempiamme (5 Moos.5:16, Matt.15:4-6). Jos vanhempasi ovat rikkoneet sinua vastaan teoillaan tai tekemättä jättämisillään saatat jäädä kiinni vääryyksiin, jotka sitovat sinua katkeruuteen ja itsesi hylkäämiseen. Vanhempien kunniaton käytös ei muuta Jumalan lakia, kunnioittamisen lakia. Alueilla joilla et voi kunnioittaa heitä, niität kirousta. Vaikka et kunnioittaisikaan heidän tekojaan, kunnioita heidän asemaansa isänäsi ja äitinäsi.
Anteeksiantaminen itselle
Olet ehkä tuominnut itsesi. Kannat syyllisyyttä tai häpeää asioista, joita olet tehnyt. Anna anteeksi itsellesi, koska Jeesus antaa sinulle anteeksi.
Olet ehkä tuominnut itsesi tekemällä päätöksiä: ”Minusta ei koskaan tule samanlaista miestä kuin isä!” tai ”Minä en ole oikea nainen!”. Sisäisten päätösten purkaminen on eräs merkittävimmistä avaimista sisäiseen paranemiseen.
Mitä anteeksiantaminen ei ole
Anteeksiantamisessa voi pelottaa se, että jäät aseettomaksi ja alastomaksi ilman katkeruuden, vihan ja koston suojaa. Mitä anteeksiantamus ei merkitse?
1. Anteeksiantaminen ei perustu tunteisiin vaan tahdon päätökseen. Kyseessä on paranemisprosessi, joka perustuu Jeesuksen ristiin. Anteeksiantamus on Pyhän Hengen työtä meissä ja sen kautta voimme muuttua Jeesuksen kaltaisuuteen.
2. Sinä et ole vastuussa siitä mitä toinen ihminen on tehnyt sinulle. Olet vastuussa siitä miten reagoit haavoittajaasi kohtaan.
3. Anteeksianto ei ole toisen ihmisen syyttömäksi julistamista. Hän on vastuussa Jumalalle ja rikosten osalta myös Suomen laille.
4. Anteeksianto ei ole vääryyden puolustelua.
5. Anteeksianto ei merkitse tapahtuneen asian vähättelyä.
6. Anteeksianto ei merkitse vääryyden sietämistä.
7. Anteeksianto ei tarkoita vääryyden kohtaamista unohtamalla.
8. Anteeksianto ei merkitse oikeuden hylkäämistä ja vääryyden hyväksymistä (väkivalta, insesti, perinnönjako tms.)
9. Anteeksianto ei synny itsestään vaan se edellyttää, että haluat antaa anteeksi.
10. Anteeksianto ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi luottaa ihmiseen, joka on tehnyt väärin sinua kohtaan. Luottamus on ansaittava uudelleen.
Mitä anteeksiantamisen prosessi sisältää?
1. Myönnä tapahtunut vääryys ja katso sitä silmiin. Älä säikähdä sitä, että huomaat itsessäsi haluttomuutta kohdata kipeitä asioita. Anna itsellesi aikaa asioiden myöntämiseen.
2. Kohtaa haavoittumiseen liittyneet tunteet. Anna tilaa surulle ja vihalle. Tunnusta itsellesi ja Jumalalle kauna ja katkeruus haavoittajaa kohtaan. Voit kirjoittaa tunteistasi ja ajatuksistasi päiväkirjaa. Kerro niistä myös Jumalalle, sielunhoitajalle tai terapeutille.
3. Luovu syyttelystä ja opettele kantamaan vastuu omista reaktioistasi. On luonnollista, että me reagoimme haavoittumiseen synnillisellä tavalla ja siksi me tarvitsemme anteeksiantoa ja puhdistusta.
4. Jätä loukkaaja oikeudenmukaisen Jumalan käsiin ja luovu halustasi kostaa.
5. Muista, että anteeksianto on matka, jossa on eri vaiheita.
6. Älä hätäänny jos kipeät muistot aktivoituvat uudelleen. Palaa jälleen vaiheisiin 1-5.
7. Muista, että olet matkalla uhrista voittajaksi ja selviytyjäksi anteeksiannon kautta.