Me saamme minäkäsitykseemme rakennusaineita neljältä taholta. Ensimmäiset ainekset tulevat ympäröivästä maailmasta. Meille muodostuu käsitys siitä, keitä olemme sen mukaan kuinka ensimmäiset ihmissuhteet toimivat: kuinka meitä kohdellaan ja rakastetaan ja hoivataan.

Toinen aineslähde on sisäinen maailmamme, se fyysinen, emotionaalinen ja henkinen varustus, jonka tuomme mukanamme maailmaan. Ei ole kahta samanlaista lasta. Vuosia sitten löysin jostain sanat, joista on erittäin paljon apua kun neuvoo ihmisiä:”Lapset ovat maailman parhaita kirjaajia, mutta maailman kehnoimpia tulkkeja.” Lapset kokoavat ympäristöstään monia vikoja, ja sitä paitsi he meissä kaikissa asustavan itsekeskeisyyden tähden tulkitsevat väärin hyvin paljon sitä, mitä imevät itseensä.

Raamattu tekee selväksi, että me emme ole vain uhreja. Me olemme kaikki syntisiä ja osavastuullisia siitä, mitä olemme ja millaisiksi tulemme. En ole koskaan nähnyt todellista parantumista, ennen kuin ihminen on sekä antanut anteeksi kaikille, jotka ovat häntä loukanneet ja väärin kohdelleet, että myös ottanut vastaan Jumalan anteeksiannon omista rikkomuksistaan.

Saatana on kolmas tekijä. Saatana käyttää itsehalveksunnan tunteitamme hirvittävänä aseena kolmessa roolissa, joissa se esiintyy. Sielunvihollinen on valehtelija (Joh.8:44), syyttäjä (Ilm.12:10) ja mielemme sokaisija (2 Kor.4:4).
Neljäs minäkäsityksemme rakentaja on Jumala, jonka avulla saavutamme uuden, kristillisen minäkuvan.

Korjaa väärä oppisi

Anna Jumalan ja Hänen Sanansa oikaista väärät uskomuksesi. Suuressa käskyssä sinua kehotetaan rakastamaan Jumalaa koko olemuksellasi. Toinen käsky laajentaa ensimmäistä – kehottaa sinua rakastamaan lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Käskyjä ei ole vain kahta vaan kolme: pitää rakastaa Jumalaa, pitää rakastaa itseään ja pitää rakastaa muita. Jeesus selvästi asetti terveen lähimmäisenrakkauden perustaksi terveen itserakkauden.

Et voi todella rakastaa muita ilman ehtoja, kun sinun tarvitsee pönkittää omaa itsetuntoasi. Näyttää ehkä siltä, että rakastaisit toisia, kun oikeastaan käytätkin heitä vain vakuuttamaan itsellesi, ettei sinussa ole mitään vikaa.

Anna Jumalan arvoida sinut

Muodosta käsityksesi omasta arvostasi Jumalan kautta äläkä omaksu sitä menneisyyden vääristä heijastumista. Alhaisen itsetunnon paraneminen on todellakin sen valinnan varassa, joka sinun täytyy tehdä. Kuunteletko saatanaa, kun se muistuttaa sinua kaikista menneisyytesi valheista, vääristelyistä, nolauksista ja loukkauksista, jotta juuttuisit epäterveisiin, epäkristillisiin tunteisiin ja käsityksiin itsestäsi, vai ammennatko itsetuntosi Jumalasta ja Hänen Sanastaan?

Seuraavassa on joitakin hyvin tärkeitä kysymyksiä, jotka sinun on syytä kysyä itseltäsi.
Mikä oikeus sinulla on väheksyä ja halveksia ihmistä, jota Jumala niin syvästi rakastaa? Älä sano:”Tiedänhän minä, että Jumala rakastaa minua, mutta en vain voi sietää itseäni.” Kun halveksit Hänen luomustaan, sanot itseasiassa, että et pidä muotoilusta tai välitä oikein Muotoilijasta. Sinulta jää huomaamatta, kuinka paljon Jumala rakastaa sinua ja kuinka paljon sinä merkitset Hänelle.
Mikä oikeus sinulla on väheksyä ja halveksia ihmistä, jolle Jumala on suonut niin suuren kunnian? “Katsokaa, minkäkaltaisen rakkauden Isä on meille antanut, että meitä kutsutaan Jumalan lapsiksi…” (1 Joh.3:1)
Mikä oikeus sinulla on väheksyä ja halveksia ihmistä, jota Jumala arvostaa niin suuresti? Olet joku, jota Jumala arvostaa niin suuresti, että antaa oman rakkaan Poikansa hengen lunastaakseen sinut.
Mikä oikeus sinulla on väheksyä ja halveksia ihmistä, johon Jumala on kovasti mielistynyt? Apostoli Paavali sanoo, että meillä on lunastus “siinä rakastetussa” (Ef.1:6) Muistathan, mitä Isä sanoi Jeesuksen kasteen yhteydessä? “Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt” (Mt.3:17) Paavali esittää meille rohkean ajatuksen: me olemme “Kristuksessa”. Sinäkin olet Kristuksessa, ja sen tähden olet Rakastetussa. Jumala näkee sinut Kristuksessa ja sanoo sinulle:”Sinä olet minun rakas poikani ja tyttäreni, johon minä olen mielistynyt”.

Toimi yhdessä Pyhän Hengen kanssa

Sinun pitää ryhtyä uudelleenohjelmoinnin ja uudistumisen vaiheissa Jumalan työtoveriksi. Työssä ei odoteta äkillistä käännettä, vaan aloitetaan pitkäaikainen prosessi. En tiedä mistään yksittäisestä uskonkokemuksesta, joka muuttaisi minäkuvasi hetkessä. Sinun tulee muuttua mielesi “uudistuksen kautta” (Rm.12:1). Jakeessa olevat verbit viittavat jatkuvaan tapahtumiseen ja sanalla mieli tarkoitetaan tapaasi ajatella, tapaasi suhtautua jokapäiväiseen elämään.

Miten voit toimia tässä yhdessä Pyhän Hengen kanssa?

Pyydä Jumalaa keskeyttämään sinut aina, kun alat vähätellä itseäsi. Tässä muutamia vihjeitä. Mitä teet, kun joku lausuu sinulle kohteliaisuuden? Pystytkö sanomaan: “Kiitos”? “Hauskaa, että pidit siitä”? “Olen todella iloinen”? Vai luritatko pitkät tarinat itsesi mitätöimiseksi? Pahinta on varmasti, kun vähättely puetaan hengelliseen asuun. Joku sanoo:”Kuulin laulusi tänään ja nautin siitä kovasti.” Alatko silloin esiintyä hengellisenä ja sanot:”No, enhän minä todellisuudessa tehnyt mitään, Herra sen sai aikaan”? Tietenkin Herra sai sen aikaan, olethan riippuvainen Hänestä.

Anna Jumalan rakastaa sinua ja anna Hänen opettaa sinut rakastamaan itseäsi ja muita. Sinä haluat, että Jumala vahvistaa sinua ja hyväksyy sinut, ja niin Hän tekeekin. Mutta muualta saadun ohjelmoinnin takia rakkautta on vaikea ottaa vastaan. Se on itseasiassa niin vaikeata, että sinusta ehkä tuntuu mukavammalta jatkaa entiseen malliin.
Kehotan sinua astumaan parantumisprosessiin, niin että voit kulkea pystypäin Jumalan poikana tai tyttärenä.

Katkelmia David A. Seamandsin kirjasta Kristitty ja tunteet (RV-kirjat. Vantaa, 1983)