Paavali on Jeesuksen tavoin esimerkki siitä, mitä Jumala voi ihmisen kautta saada aikaan. Hän oli kaikin tavoin edistynyt henkilö: hän oli korkeasti koulutettu ja monikielinen, ja hänellä oli kaksi kansalaisuutta. Hän oli ennen uskoontuloaan väkivaltainen uskonnollinen fanaatikko, mutta muuttui lempeäksi ja ystävälliseksi ajan myötä. Paavali kuvaa häneen tullutta heikkoutta kuin ”piikiksi lihassa”. Tämä kokemus teki hänestä nöyrän ja siitä tuli itse asiassa tie Jumalalle näyttää voimaansa.

Mikä tämä piikki oli? Jotkut raamatuntutkijat ovat spekuloineet:

  • Fyysinen sairaus
  • Puhevika
  • Jokin persoonallinen enkeli tai demoni joka oli lähetetty kiusaamaan häntä

Mitä jos Paavalia vavannut piikki olikin vaikka riippuvuus tai muu rikkinäisyyden muoto? Mitä ikinä se on ollut,  se on saanut Paavalin luottamaan Jumalaan, ja on myös aiheuttanut hänelle kipua.

Jos luemme historiaa, huomaamme, että monet suuret uudistajat ovat joutuneet kamppailemaan jonkin heikkouden kanssa – joka on ollut heille kuin piikki lihassa. Tässä joitain esimerkkejä:

  • Rene Descartes oli 1600-luvulla elänyt kirkonmies ja matemaatikko. Häntä pidetään laajalti modernin filosofian isänä. Hän kärsi selkäkivuista, jotka rampauttivat häntä suuren osan ajasta. Kerran hän kertoi Jumalan kehottaneen häntä käyttämään lahjojaan Jumalan olemassaolon todistamiseen, varsinkin niille, jotka eivät uskoneet Raamattuun. Hän käytti älyään työkaluna tähän.
  • Madame Guyon oli 1600-luvulla elänyt mystikko. Hän jäi leskeksi 12 vuoden onnettoman järjestetyn avioliiton jälkeen. Hän alkoi johdattaa monia ranskalaisia elävään uskoon, aikana jona kirkon hierarkiat ja rituaalit olivat tukahduttaneet uskoa. Lukuisat muutkin ihmiset Saksasta, Hollannista ja Englannista tulivat siunatuiksi hänen vaikutuksestaan. Hän joutui viettämään kahdeksan vuotta vankilassa, muun muassa pahamaineisessa Bastiljissa.
  • John Wesley oli 1700-luvulla elänyt englantilainen anglikaanipappi, josta tuli evankelikaalinen herätyssaarnaaja. On arvioitu, että Englanti säästyi Ranskan tyyliseltä vallankumoukselta ja veren vuodatukselta hänen saarnaamisensa ansiosta. Hänen päiväkirjoistaan voidaan kuitenkin lukea, kuinka hän kärsi kuolemanpelosta koko elämänsä ajan.
  • Abraham Lincoln oli yksi 1800-luvun Amerikan presidenteistä. Häntä pidetään yhtenä suurimmista presidenteistä, koska hän voitti sodan jolla säilytettiin valtion yhtenäisyys. Lisäksi hänen vaikutuksestaan alettiin tehdä työtä orjuuden lopettamiseksi. Hän kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Ihmiset kertoivat hänestä: ”Kun hän oli maassa, häneen ei saanut mitään yhteyttä. Kun hänellä meni hyvin, häntä ei pysäyttänyt mikään.”
  • Florence Nightingale oli 1800-luvulla elänyt matemaatikko ja keksijä, joka käytti vuosia sairaanhoidon kehittämiseen. Vaikean yhdeksän vuoden ajanjakson aikana eräs mies kosi häntä monta kertaa, mutta Florence kieltäytyi avioliitosta. Hän sanoi rakastavansa miestä, mutta koki ettei kutsumuksen toteuttaminen olisi ollut mahdollista, jos hän olisi ollut naimisissa.
  • Äiti Teresa oli 1900-luvulla elänyt albanialainen nunna, jota on kutsuttu maailman yhdeksi myötätuntoisimmista ihmisistä. Hän kohtasi Intiassa köyhistä köyhimpiä, epätoivoisia ja kuolevia. Hänen päiväkirjansa ovat mielenkiintoista luettavaa. Niissä hän kertoo jatkuvasta epäilyksestä ja riiittämättömyyden tunteista.

Kun ajattelen näitä ihmisiä, he kaikki saavuttivat elämässään suuria asioita, kuten Paavalikin. Kuitenkin, lähempi tarkastelu paljastaa, että heillä kaikilla oli huomattavia ja kivuliaita kamppailuja. Vedän niistä tällaisia johtopäätöksiä:

  • Heikkoutemme ei estä Jumalaa näyttämästä voimaansa elämämme kautta.
  • Heikkoutemme estävät meitä tulemasta itseriittoisiksi ja pitävät meidät nöyrinä.
  • Heikkoutemme ei tulisi olla piilossa, vaan paljastettuna ja jopa ylpeyden aiheina.
  • Kykymme ilmaista heikkoutta on merkki voimasta.

Moni meistä kamppailee tavalla ja toisella: meitä on voitu kaltoinkohdella, me tai joku läheisemme voi kärsiä riippuvuudesta tai olemme epävarmoja sukupuolestamme tai identiteetistämme. On tärkeää huomata, että heikkoutemme voi auttaa tuomaan elämäämme nöyryyttä. Jos hyväksymme sen, se voi auttaa meitä paremmin luottamaan Jumalaan niin kuin Hänet ymmärrämme. Näin ymmärrettynä Paavalin kuvaama ”piikki lihassa” tuntuu osuvalta kuvalta.

Olkoon Jumalan voima kanssasi kaikissa kamppailuissasi.

Andy

Missä minä olen heikko, Jumala on vahva.
– Paavali Tarsolainen