Onko Make homo?

Ylä-asteella oleva 13-vuotias Make häiriköi toistuvasti tunnilla ja joutui jälleen kerran rehtorin puhutteluun. Rehtori tarttui lempeästi Makea hartioista, mutta Make riistäytyi irti ja ärähti: ”Senkin homo!” Mitä Make sillä tarkoitti?

Homoseksuaalilla tarkoitetaan ihmistä, joka rakastuu ja kokee seksuaalista vetoa vain omaan sukupuoleensa. Biseksuaali on ihminen, joka kokee vetoa kumpaakin sukupuoleen. Heteroseksuaalilla tarkoitetaan henkilöä, joka on kiinnostunut vain toisesta sukupuolesta. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Jotkut ihmiset leimaavat itsensä homoiksi tai lesboiksi, vaikka he ihastuvat joskus myös toiseen sukupuoleen. Jotkut pitävät itseään heteroseksuaaleina, vaikka heillä on silloin tällöin seksiä saman sukupuolen kanssa.

Miksi Make haukkui reksiä homoksi? Make oli yksinhuoltajaperheestä. Äiti yritti kotona asettaa rajoja Makelle. Turhaan. Isäänsä Make ei ollut nähnyt aikoihin ja se tuntui kipeältä. Hän ei enää uskonut, että isä edes välitti hänestä. Kun reksi, aikuinen mies, tarttui hartioista, se tuntui samalla hyvältä, mutta myös pelottavalta.

Oliko Make homo, koska hän piti miehen kosketuksesta ja oikeastaan kaipasi jonkun miehen huomiota? Ei. Jokainen poika tarvitsee isän tai jonkun muun aikuisen turvallisen miehen huomiota ja rakkautta kehittyäkseen mieheksi. Jos Makella olisi ollut turvallinen suhde isäänsä, reksin kosketuksessa ei olisi ollut mitään uhkaavaa.

Joskus Make kuitenkin pelkäsi olevansa homo. Hän oli pari kertaa tyydyttänyt itseään toisten poikien kanssa ja tilanne oli kiihottanut häntä. Eikö tämä viimeistään todista, että hän oli homo? Ei. Fyysisesti koettavaan kiihottumiseen ei välttämättä liity ihastuminen samaan sukupuoleen tai romanttiset fantasiat. Erektion voi laukaista pelkkä jännitys tai lievä pelko, ei niinkään eroottisten mielikuvien ajattelu. Sen takia murrosikäinen poika voi saada erektion vaikkapa oppitunnin aikana tai urheilusuorituksen jälkeisessä poikien suihkussa. Eikö toisten poikien sukuelimien katselu suihkussa todista, että poika on homo? Ei. On tavallista, että pojat ja miehet vertailevat toistensa lihaksia ja sukuelimiä suihkussa tai saunassa ollessaan. Kyse on enemmänkin miehisyyden mittaamisesta kuin seksuaalisesta halusta.

Epävarmuus kuuluu nuoruuteen

Jotkut murrosikäiset pojat ja tytöt saattavat kokea seksuaalista vetoa samaan sukupuoleen ja silti he kehittyvät täysin heteroseksuaaleiksi. Murrosikä on sekavaa aikaa. Tunteet vaihtelevat, hormonit jylläävät ja seksuaalinen kiihottuminen voi tapahtua melkein missä vain. Kun ruumis muuttuu, eroottiset tunteet voivat olla joskus tosi sekavia.

Valtaosa nuorista tietää kummasta sukupuolesta he ovat kiinnostuneet. Toisaalta osa nuorista on epävarmoja. Vuonna 1992 USA:n Minnesotan osavaltiossa tutkittiin yli 34 000 koululaista, sekä tyttöjä että poikia. Havaittiin, että 12 -vuotiaista 25 % ei ollut täysin varma olivatko he kiinnostuneet samasta vai toisesta sukupuolesta. Sitävastoin 17 -vuotiaista koululaisista enää 5 % oli epävarma seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Marjut ja Meri

15-vuotiaan Marjutin paras kaveri oli Meri. Marjut ihaili Merin naisellisuutta, koska hän itse oli hieman poikamainen. Joskus Marjut koki, että lämpimät tunteet Meriä kohtaan saivat seksuaalisiakin sävyjä. Tytöt saattoivat halailla ja kosketella toisiaan ilman, että ympäristö piti sitä paheksuttavana. Näissä tilanteissa Marjut pohti millaista olisi mennä pidemmälle eikä ajatus tuntunut olleenkaan vastenmieliseltä.

Jotkut tytöt ajautuvat seksiin muiden tyttöjen kanssa silloin kun he ovat humalassa. Kahden tytön intohimoinen suudelma kiihottaa joitakin poikia ja siksi tytöt saattavat härnätä poikia suutelemalla kiihkeästi julkisessa tilanteessa.

Marjutin mielestä samalla luokalla olevat pojat olivat lapsellisia eivätkä herättäneet luottamusta. Siksi Merin fyysinen läheisyys tuntui hyvälle. Kun Meri ryhtyi seurustelemaan erään pojan kanssa, Marjut koki tulleensa hylätyksi. Hän haki kovasti naisten tukea naisellisuudelleen, mutta äidistä ei ollut esikuvaksi. Isänkään asenne ei ollut rohkaiseva, sillä hän lausui usein halveksivia kommentteja naisista. Ainoa Marjutin seksikokemus pojan kanssa oli ollut ahdistava ja tuskallinen. Jos Marjut päättäisi tässä tilanteessa kokeilla seksiä jonkun samasta sukupuolesta kiinnostuneen naisen kanssa, hän saattaisi hyvinkin päätyä lesbosuhteeseen.

Valinnoilla ja seksikokemuksilla on tunteita vahvistava merkitys. Jotkut ihmiset kokevat heteroeroottisten tunteiden häviävän melkein kokonaan sen jälkeen kun he alkavat harrastaa säännöllisesti seksiä saman sukupuolen kanssa.

Jotkut kokeilevat heteroseksuaalista yhdyntää sen takia, että he haluavat varmistaa itselleen kummasta sukupuolesta he pitävät. Tällainen kokeilu ei ole suositeltavaa monestakaan syystä. Ensiksikin, siinä ei kohdata toista ihmistä ihmisenä vaan seksiobjektina. Toiseksi, epäonnistunut kokeilu ei todista, että henkilö olisi ”homo” tai ”lesbo”. On tavallista, että tyttöjen ja poikien ensimmäiset yhdyntäkokemukset eivät ole tyydyttäviä – yhdyntä tapahtuu usein humalassa tai seurustelukumppanin painostuksen takia. Seksuaalisen nautinnon takuu on turvallinen, avoin ja luotettava ihmissuhde, jonka muodostumiseen tarvitaan aikaa. Kristillisen uskon mukaan seksuaalisuuden toteuttaminen kuuluu sitoutuneeseen parisuhteeseen, avioliittoon. Sitoutuminen tuo turvallisuutta silloin kun antautuu toiselle.

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja siitä toipuminen

Toisen sukupuolen läheisyydestä ja heteroseksistä nauttimisen voi estää kokemus siitä, että joku ihminen on ylittänyt nuoren seksuaaliset rajat. Se on saattanut tarkoittaa epäsopivaa koskettelua tai jopa raiskausta. Nämä kokemukset aktivoituvat ahdistuksena ja pelkona läheisyyttä sisältävissä tilanteissa. Ne estävät seksuaalisen nautinnon kokemisen. Toisaalta vaikutukset voivat olla täysin päinvastaiset: nuori ei enää tunnista omia rajojaan ja alkaa käyttäytyä yliseksuaalisesti, viljelee paljon seksipuheita, koskettelee epäsopivasti toisia ja hakeutuu seksisuhteisiin epäluotettavien ihmisten kanssa. Oirehdintaan saattaa kuulua myös liian runsas alkoholin käyttö, jolla lääkitään sisimmän kipua ja pahaa oloa. Läheisyys ja omat rajat ovat menneet sekaisin.

Jos joku on ylittänyt seksuaaliset rajasi sinun kannattaa kääntyä ammatti-ihmisen puoleen vaikkapa kouluterveydenhoitajan kautta. Hyväksikäytön uhri syyllistää yleensä itsensä ja pelkää, että hän oli ollut viettelevä tai muuten aiheuttanut tilanteen. Mikään näistä ajatuksista ei pidä paikkaansa, vaan toinen ihminen on ollut vastuussa teostaan. Hän on syyllinen, sinä et. Älä jää yksin tällaisen kokemuksen kanssa, koska se saattaa aiheuttaa ongelmia. Voit nauttia ihmissuhteista, elämästä ja seksistä kun saat apua ja tukea riittävästi.

Seksuaaliset kokemukset, seksuaalinen kiinnostus ja seksuaalinen identiteetti

a)    Seksuaaliset kokemukset

Väestöliiton tutkijan Osmo Kontulan (Halu & intohimo. Tietoa suomalaisesta seksistä. 2008) tutkimuksen  mukaan koko väestöstä 6 % miehistä ja 8% naisista oli ollut kiihottavia hyväilyjä tai seksiä samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Nuorilla miehillä näitä kokemuksia oli ollut muita miehiä useammin: 8% prosentilla. Nuorista alle 35-vuotiaista naisista 14 % oli kokenut joskus seksuaalikokemuksen naisen kanssa. Näitä kokemuksia oli ollut yleensä vain yksi ja se oli tapahtunut alle 20-vuotiaana.

Nämä prosenttimäärät eivät kerro homo- tai biseksuaalien määrää väestössä vaan pelkästään sen kuinka monella on seksikokemuksia saman sukupuolen kanssa. Kyseessä saattoi olla siis vaikkapa henkilö, joka oli kokeillut itsetyydytystä oman sukupuolen kanssa murrosiässä. Joillakin humalatila oli madaltaa estoja niin, että he saattavat kiihottua hetkellisesti samasta sukupuolesta.

b)    seksuaalinen kiinnostus

Miehistä, joiden seksuaalinen kiinnostus kohdistui vain naisiin 4%:lla oli ollut seksuaalikokemus myös jonkun miehen kanssa. Niistä naisista, joilla kiinnostus kohdistui vain miehiin 5%:lla oli ollut seksuaalinen kokemus myös naisen kanssa.

Kontulan tutkimuksen mukaan 2 % miehistä ja 0,6 % naisista oli kiinnostunut vain omasta sukupuolestaan. Miehistä 0,5 % ja naisista 1,3 % oli kiinnostunut yhtä paljon molemmista sukupuolista.

1990- ja 2000-luvuilla alkoi nuorten naisten parissa uusi trendi, jossa biseksuaalista kiinnostusta esiintyi paljon enemmän verrattuna aiempiin vuosikymmeniin. Alle 35-vuotiaista naisista joka neljäs ilmaisi ainakin jonkin verran seksuaalista kiinnostusta naissukupuoleen.  Joka toinen naisen kanssa seksuaalikokemuksen hankkineista nuorista naisista ilmoitti olevansa seksuaalisesti kiinnostunut vain miehistä.

c)    seksuaalinen identiteetti

Monet samasta sukupuolesta kiinnostuneet nuoret eivät halua leimata itseään homoksi/lesboksi, koska näillä sanoilla on kielteinen tunnelataus. Itseasiassa samasta sukupuolesta kiinnostuneiden ihmisten leimaaminen homoseksuaaleiksi alkoi vasta 1800-luvun lopulla. Jotkut eivät halua käyttää homo-leimaa itsestään, koska se ei oikeastaan kuvaa heidän persoonaansa. Stereotyypiset uskomukset homoista ja lesboista voivat estää ihmisen aidon kohtaamisen sellaisena kun hän on. Seksuaaliset halut ovat vain osa ihmisen persoonaa, vaikkakin nuori saattaa kokea murrosiässä, että ne ovat koko elämä.

Sinun ei tarvitse leimata itseäsi millään leimalla vaan voit vapaasti asian vaikkapa kertomalla, että ”olen kiinnostunut samasta sukupuolesta”.

Homo- ja biseksuaalisuuden aiheuttajista

Suomalainen kulttuuri on viime vuosien aikana kehittynyt hyvin myötämieleiseksi homoseksuaalisuudelle. Salliva ilmapiiri voi hämmentää erityisesti murrosikäistä nuorta, jonka seksuaaliset tunteet saattavat olla vielä häilyviä. Älä leimaa itseäsi homoksi liian herkästi vaan anna itsellesi aikaa.

Eikö homoksi sitten synnytä? Vaikka tv:ssä ja lehdistössä on usein esitetty tällaisia väitteitä, yksikään tieteellinen tutkimus ei ole pystynyt todistamaan sitä. Kukaan ei synny homoksi tai heteroksi. Tämän ajatuksen vahvimpana todisteena ovat ns. susilapset, ihmislapset, jotka heidän vanhempansa ovat hyljänneet metsään. Jotkut heistä ovat eläneet eläinlauman jäseninä kunnes jotkut ihmiset ovat löytäneet heidät ja palauttaneet ihmisten pariin. Myöhemmin on havaittu, että näillä lapsilla ei ole ollenkaan seksuaalista kiinnostusta. Íhmisen seksuaalisuuden kehittyminen edellyttää siis ihmissuhteita.

Toisaalta homouteen alistavia tekijöitä voivat olla pojan ei-perinteinen maskuliinisuus ja tytön poikamaisuus. Vanhemmat tai kaverit saattavat torjua lapsen, joka ei täytä heidän toiveitaan. Tämä erilaisuuden kokemus jättää kaipuun oman sukupuolen hyväksynnästä.

Pojan tulisi kokea tarpeeksi välittämistä ja läheisyyttä isältään, tytön äidiltään. Mikäli näin ei tapahdu, oman sukupuolen rakkauden jano erotisoituu murrosiässä ja suuntautuu omaan sukupuoleen.

Homoksi kehittyvälle pojalle on tyypillistä, että hänellä ei ole ollut tarpeeksi läheistä suhdetta isään varhaislapsuudessa. Jotkut isät ovat torjuneet pojan, toiset ovat olleet lämpimiä, mutta poissaolevia. Joillakin heteroiksi kasvaneilla pojilla on samanlainen isäsuhde kuin homomiehillä, mutta tällöin joku perheen ulkopuolinen mies tai poikien kaverijoukko on korvannut isäsuhteen puutteet.

Samastuminen toisiin poikiin voi tuntua hankalalle jos pojan isäsuhde ei ole tarpeeksi lämmin. Tyypillistä on myöskin se, että pojan suhde äitiin muodostuu liian tiiviiksi, koska äiti tukeutuu poikaansa eikä mieheensä. Siksi naisten maailma on homoksi kasvavalle pojalle tutumpi kuin miesten maailma. Nämä tekijät vaikuttavat siihen että poika alkaa kokea olevansa erilainen muihin poikiin verrattuna, joita hän kuitenkin ihailee. Tällainen poika on altis koulukiusaamiselle. Jotkut ovat kokeneet miehen taholta hyväksikäyttöä, mikä vaikeuttaa luottamusta miehiin.

Lesboiksi kehittyvät tytöt ovat yleensä kokeneet äitinsä heikoksi, välinpitämättömäksi tai etäiseksi. Jotkut äidit ovat suhtautuneet vihamielisesti tyttöön ja kokevat hänet kilpailijakseen. Tyttö on saattanut ottaa vanhemman roolia perheessä, jossa jompikumpi vanhemmista ei ole ottanut tarpeeksi vastuuta. Ongelman ydin on ollut se, että tyttö torjuu äidin edustaman naiseuden tai ei muuten saa tarpeeksi äidillistä hoivaa. Jotkut lesbot ovat kokeneet isänsä pelottavana, mikä estää luottamuksen saman ikäisiin poikiin. Toisilla taas on ollut hyvä suhde isään, mutta hän ei ole kyennyt vahvistamaan tytön naiseutta vaan on saattanut toivoa tytön olevan poika. Joidenkin luottamuksen poikiin on särkenyt seksuaalinen hyväksikäyttö jonkun miehen taholta.

Tyttö, joka pitää perinteistä naiseutta heikkoutena alkaa ihailla itsevarmoja tai urheilullisia naisia, jotka eivät ole miesten alistamia. Jos siihen yhdistyy äidillisen hoivan puute ja miehiin liittyviä pelkoja tyttö saattaa alkaa kokea kiinnostusta samaan sukupuoleen.

Homoseksuaalinen taipumus aiheutuu siis kehitykseen liittyvistä tekijöistä. Homot ja lesbot eivät ole mielisairaita eivätkä he ole itse valinneet taipumustaan. Samasta sukupuolesta kiinnostuneen ihmisen tarve kokea oman sukupuolen rakkautta on täysin normaalia, ei perverssiä tai kieroutunutta. Tuo tarve olisi pitänyt vain täyttyä riittävästi lapsuudessa, jotta kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen olisi syntynyt.

Jos olet epävarma seksuaalisuudestasi

Älä leimaa itseäsi liian aikaisin. Älä pelkää erilaisia tunteita, mutta älä myöskään vahvista homoeroottisia reaktioita jos et halua niiden kasvavan. Jos katselet homoseksiä sisältävää internetpornoa tai fantasioit samasta sukupuolesta vahvistat homoeroottisia reaktioita. Älä kuitenkaan pelkää homoeroottisia reaktioita silloin kun koet niitä. Voit ajatella, että ne kertovat vain siitä, että tarvitset saman sukupuolen huomiota ja rakkautta, joita kaikki ihmiset kaipaavat. Jos kiihotut saman sukupuolen seurassa älä kiinnitä liikaa huomiota eroottisiin reaktioihin vaan nauti läheisyyden tunteista. Rohkaistu siis solmimaan läheisiä ystävyyssuhteita omaa sukupuolta oleviin kavereihin, koska tarvitset yhteyttä samaan sukupuoleen. Mikäli suhteesi vanhempiin ei ole kunnossa, voit löytää turvallisia aikuisia harrastusten tai seurakunnan parista. Haastattele heitä millä tavoin he ovat kokeneet omia kasvukipujaan mieheksi tai naiseksi kasvamisessa. He saattavat myös kertoa siitä mikä heitä auttoi hankalissa tilanteissa. Älä yritä seurustelua toisen sukupuolen kanssa jos et koe kiinnostusta siihen.

Jos tiedät, että olet kiinnostunut samasta sukupuolesta

Muista, että et ole taipumustasi itse valinnut. Älä jää yksin. Etsi luotettava ihminen, jolle voit kertoa tilanteesi. Seurustelu vastakkaisen sukupuolen kanssa tai rukous eivät maagisesti muuta sinua heteroseksuaaliksi. Homoseksuaalinen taipumus ei kuitenkaan ole maailmanloppu – sinulla on edelleen kaikki mahdollisuudet elää tyydyttävää elämää.

Sinulla on kaksi mahdollisuutta: voit valita homouden toteuttamisen tai voit pidättäytyä homoeroottisista suhteista. Jos valitset homouden toteuttamisen voit etsiä tukea valinnallesi SETA:sta (Seksuaalinen Tasavertaisuus ry), jolla on kaikissa suurkaupungeissa toimintaa.

Mikäli et halua toteuttaa homoeroottisia tunteita voit silti elää tyydyttävää elämää. Voit soveltaa elämääsi ohjeita, joita tässä artikkelissa annettiin nuorille, jotka ovat epävarmoja seksuaalisuudestaan. Mikäli etsit muutosta heteroseksuaaliin suuntaan voit ottaa yhteyttä psykoterapeuttiin ja tarkastella hänen kanssaan varhaislapsuuden kokemuksia. Psykoterapia ei kuitenkaan tuo kestävää apua jos ruokit samaan aikaan homoeroottisia tunteita jollain tavalla (homodiskossa käyminen, internetporno, homoystävien tapaaminen). Tarvitset ystävyyssuhteita heteroseksuaaleihin ja sinun tulee välttää homoseksuaaleihin samastumista.

Jos uskot Jeesukseen ja haluat elää Raamatun seksuaalinormien mukaan olet hankalan valinnan edessä. Jotkut uskovaiset yrittävät mitätöidä Raamatun näkemyksen, joka on kielteinen homoseksille. Toiset ovat epävarmoja mitä siitä pitäisi ajatella. Jos Raamatun näkökulman pohdinta kiinnostaa sinua suosittelemme Suhteesta siunaukseen -nimistä kirjaa (Uusi tie, 2010).

Jotkut nuoret tietävät, että he haluavat elää Raamatun opetuksen mukaan. Jos valitset tämän vaihtoehdon se merkitsee selibaattia, seksuaalista pidättäytymistä heteroseksuaalisen avioliiton ulkopuolisesta seksistä. Se ei kuitenkaan merkitse kieltäytymistä saman sukupuolen ystävyyssuhteista ja niistä myönteisistä tunteista, joita ne sisältävät. Toisaalta romanttiset ihastumisen tunteet ja parisuhteen kaipuu tekevät selibaatissa elämisen joskus vaikeaksi. Vertaistukiryhmä, samasta sukupuolesta kiinnostuneisiin ja Raamatun ohjeisiin sitoutuneisiin kristittyihin tutustuminen lievittää jonkin verran tätä kipua. Suuremman avun saavat ne, jotka suostuvat sielunhoitoon tai psykoterapiaan, jossa tarkastellaan niitä asioita, joiden takia homoeroottinen kiinnostus syntyi. Menneisyyden tarkastelu vähentää homoeroottisten tunteiden voimaa ja antaa eväitä tyydyttävien ihmissuhteiden solmimiseen. Jotkut saattavat kokea myös heteroeroottisen kiinnostuksen syntymisen.

Tärkeintä on muistaa, että elämässä on muutakin kuin seksuaalisuus. Jumala haluaa, että nautimme elämästämme silloinkin kun kieltäydymme niistä nautintoa antavista asioista, joita Jumala pitää syntinä. Tutustu Jeesukseen Raamatun lukemisen, rukouksen ja uskovien yhteyden kautta. Mieti myös mistä asioista nautit ja toteuta niitä. Älä jää yksin vaan etsiydyt paikkoihin (seurakunta, harrastusryhmät), joissa voit tutustua erilaisiin ihmisiin ja nauttia heidän seurastaan. Muista, että olet arvokas ja Jumala on puolellasi, ei sinua vastaan.

Lähteet ja lisätietoja:

Comiskey, Andrew: Täyteen mieheyteen ja koko naiseksi. Päivä Oy, 1997.

Comiskey, Andrew: Voimaa heikkoudessa. Eheyteen rikkinäisistä ihmissuhteista. Päivä Oy, 2005.

Puonti, Ari: Homoseksuaalisuus – hämmennyksestä selkeyteen. Uusi tie, 2004.

Puonti, Ari: Suhteesta siunaukseen. Homoseksuaalisuus, terapeuttinen sielunhoito ja Raamattu. Uusi tie, 2010.

Exodus Youth (kristillinen websivusto nuorille)http://exodusyouth.net

FreeToBeMe (ei-kristillinen websivusto nuorille) http://www.freetobeme.com

ReConnecting (kristillinen websivusto nuorille) http://www.reconnecting.ca